De zwem- en waterpolovereniging voor Tiel en omgeving.

Waterpolo

Ben jij een echte waterrat?
Hou je van een balsport?

Vind je een teamsport gaaf?
Dan is waterpolo de sport voor jou!

Wil je eens kennis maken?

Neem contact met ons op! Klik hier.

Wat is waterpolo? 
Waterpolo is een balspel in het water. Het wordt gespeeld door twee teams van 5 of 7 personen. Net als bij de andere balsporten is het de bedoeling om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Waarom is waterpolo een gave sport? Je zwemt en je beoefent een balsport en je speelt met andere jongens en meisjes in een team.
Daarnaast is waterpolo een gezonde sport. Door te zwemmen krijg je een enorm goede conditie en een gespierd lichaam. Er wordt wel is gezegd dat waterpolo een gemene sport is, dat is niet waar, waterpolo is een fysieke sport maar er komen slechts weinig blessures voor bij waterpolo. Behalve dat we ons uiterste best doen om zo goed mogelijk te presteren, is ook de gezelligheid een belangrijk aspect binnen onze vereniging. Kortom, iedereen die van een balletje gooien & zwemmen houdt, kan bij TZC Vahalis terecht. 

De waterpoloafdeling van TZC Vahalis kent momenteel een mini pupillen team, een gemengd jeugdteam onder de 15 jaar en daarnaast vier herenteams. Voorts speelt de jongste jeugd (onder de 11 jaar) af en toe een toernooi in de regio.

Mini pupillen

Jongens en meisjes kunnen na het behalen van zwemdiploma B beginnen met waterpolo bij TZC Vahalis. Speciaal voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar is er miniwaterpolo.
Miniwaterpolo is een speelse vorm van het echte waterpolo. Het allerbelangrijkste bij miniwaterpolo is dat de kinderen met plezier in het water bezig zijn.
Tijdens de trainingen worden spelenderwijs de grondbeginselen van het waterpolo geleerd, zijnde – zwemslagen, borstcrawl, polocrawl, benen om en om – baltechniek, bal gooien, vangen, schieten op doel – het leren spelen in teamverband.

In de regio Midden Zuid Gelderland vinden regelmatig toernooitjes plaats waar kinderen leeftijdsgenootjes kunnen laten zien wat ze geleerd hebben, waarbij onderscheid wordt gemaakt in drie verschillende leeftijdscategorieën:

  • 6 en 7 jarigen, zij spelen in teams van 3 tot 5 kinderen in het ondiepe gedeelte van het bad, waar ze kunnen staan. Ze spelen met een speciale kleine bal en mogen de bal met 2 handen gooien en vangen.
  • 8 en 9 jarigen, zij spelen in teams van 5 kinderen in het diepere gedeelte van het zwembad, ook met een speciale bal, ze moeten de bal gooien en vangen met 1 hand.
  • 10 en 11 jarigen, zij spelen in teams van 5 kinderen in het diepste gedeelte van het zwembad met een dames bal, ook zij moeten de bal gooien en vangen met 1 hand.

Jeugd onder de 15 jaar

Het jeugdteam onder de 15 jaar traint 2x per week en speelt in de 3e klasse van de regio Oost haar wedstrijden. De wedstrijden zijn meestal op de zaterdagmiddag of begin van de zaterdagavond. In het team zitten zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar.

Heren 1

Heren 1 traint op de dinsdag / woensdag en donderdagavond. Het 1e herenteam speelt in de 2e klasse van de regio Oost haar wedstrijden. De wedstrijden zijn meestal op de zaterdagmiddag of begin van de zaterdagavond. Het team heeft Lensnet.nl als sponsor en wordt extern ook TZC Vahalis-Lensnet genoemd.

Het 1e team bestaat uit kwalitatief en conditioneel de beste spelers van TZC Vahalis. In het team spelen heren die uit de eigen jeugd komen en/of bij andere clubs in de omgeving hebben gespeeld. Het team is een mix van jong talent en enkele zeer ervaren spelers die zeker conditioneel nog goed meekunnen. De leeftijd van de spelers ligt tussen de 18 en 40 jaar met een enkele uitzondering.

Heren 2

Heren 2 traint op de dinsdag / woensdag en donderdagavond. Het 2e herenteam speelt in de 4e klasse van de regio Oost haar wedstrijden. De wedstrijden zijn meestal op de zaterdagmiddag of begin van de zaterdagavond.

Het 2e team bestaat uit voornamelijk oud heren 1 spelers aangevuld met enkele jonge spelers. Binnen het team is de technische kwaliteit wel aanwezig maar het team heeft niet meer de conditie en trainingsintensiteit van het 1e team. Meespelen met de wedstrijden is belangrijk maar het 2x per week kunnen trainen is vaak onmogelijk voor de heren in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Het team wordt als springplank gezien voor het 1e herenteam. Jonge spelers krijgen ook de mogelijkheid mee te doen met de hoofdmacht van TZC Vahalis waarbij in de loop van het seizoen goede spelers ook daadwerkelijk overgaan naar het 1e.

Alle trainingen van de waterpolo afdeling vinden plaats in Zwembad Waalslag in Tiel. 

Trainingstijden

 MaandagDinsdagDonderdag
Mini's tot 13 jaar18.00 - 19.00 17.30 - 18.15
Jeugd 13 - 18 jaar18.00 - 19.00 18.15 - 19.00
Heren / Dames  21.30 - 22.3019.15 - 20.15

De trainingen van maandag vinden plaats in het wedstrijdbad, de trainingen van donderdag in het doelgroepenbad. Voor de mini's tot 13 jaar wordt op donderdag de diepte van het bad aangepast zodat kinderen kunnen  staan. 

Al deze trainingen vinden plaats in zwembad Waalslag te Tiel. Klik hier voor meer info.

Wedstrijden

waterpolo man met balEen wedstrijd van de waterpolo is verdeeld in vier periodes die afhankelijk van de leeftijd van de spelers  en het competitieniveau, drie tot acht minuten duren. Dit betekent dat de tijdmeting wordt stilgelegd tussen het begaan van een overtreding (op het fluitsignaal van een van de één of twee scheidsrechters) en het nemen van de daaropvolgende vrije worp. De scheidsrechter(s) zwemmen zelf niet mee, maar staan aan de lange zijde van het speelveld, buiten het water. In de meeste competitiewedstrijden wordt gebruikgemaakt van de 30 seconden regel. Dit houdt in dat er binnen 30 seconden een schot op het doel moet zijn geweest, anders gaat de bal naar de tegenpartij. Dit wordt aan de jurytafel bijgehouden. Als na een schot op het doel de bal weer in het bezit komt van dezelfde (aanvallende) partij, wordt de klok weer op 30 seconden gezet. Meestal hangt die 30 seconden klok aan beide zijden van het bad en loopt van 30 terug naar 0. Deze regel is ingevoerd om het waterpolospel aantrekkelijker te maken.

In de laatste periode wordt er door middel van een signaal aangegeven dat er nog één minuut te spelen is. Na 2 periodes wisselen de teams van speelhelft. Na elke periode is er voor de teams even tijd om op adem te komen. Het wisselen van spelers mag tijdens het spel via het terugkeervak, maar dit heeft als nadeel dat de wisselende partij even in de minderheid is. Wisselen na een doelpunt of tijdens de rust kan zonder restricties. Een verlenging heeft 2 periodes. Een periode in de verlenging duurt altijd 3 minuten zuivere speeltijd. Er is alleen een verlenging bij wedstrijden waar een winnaar uit moet komen, bijvoorbeeld een bekerwedstrijd. Als er na de verlenging nog geen winnaar is worden er strafworpen genomen of er wordt verder gespeeld tot een van de partijen een goal maakt, dit is dan de winnaar.

Uitslagen en Standen

Juryrooster

Corona-instructie wedstrijden

Ook voor waterpolo geldt dat we alleen met z’n allen corona onder controle krijgen. Vorig seizoen kreeg een ongewenste wending toen alles afgelast werd. Door nu een goede start te maken, zetten we ons in om na deze start ook het seizoen te kunnen eindigen.

Algemeen
Als het coronavirus is geconstateerd bij een sporter, begeleiding uit een waterpoloteam of official, dan blijf je thuis. Als je coronagerelateerde klachten hebt, blijf je thuis. 
We respecteren allemaal de 1,5 meter afstand. Dus ook bij de rustmomenten.
Er zijn geen bezoekers op het bad toegestaan. Alle ouders en supporters dienen buiten het gebouw te blijven. De geldende regels vanuit de KNZB zijn van toepassing: https://www.knzb.nl/corona-protocol

Hoe is het in Tiel geregeld?
Kom niet eerder binnen dan nodig. Wacht buiten of, bij slecht weer, in de auto.
De hal heeft onvoldoende ruimte voor meerdere ploegen en na het omkleden is er geen andere keuze dan door de hal te vertrekken.

Bij de ingang staat een ontsmetting voor de handen.
Deze graag gebruiken zodat we de handvatten en deuren schoonhouden.
Op de balie liggen registratieformulieren als je nog niet bekend bent bij Sportlink.

De kleedkamers zijn voorzien van vakken, graag niet meer dan 1 persoon per vak. Het uitspelende team kan bij binnenkomst rechts af een kleedkamer opzoeken. Vahalis zal links af in een kleedkamer omkleden. Hiermee voorkomen we dat er spelers van beide teams in dezelfde kleedkamer terecht komen. 
We hebben de voorkeur aan het reeds thuis aantrekken van de zwemkleding.

Op het zwembad zijn vergelijkbare vakken aangegeven aan de linkerzijde van het zwembad (onder het scorebord). Ook hier geldt niet meer dan 1 persoon per vak
Is het hier vol dan is er ruimte aan de kopse kant van het kleine bad.

Vahalis zal zich voor de wedstrijd verzamelen aan de juryzijde van het zwembad. Het uitspelende team (gasten) wordt verzocht zich aan de overzijde van de jurytafel te installeren. 

Er staan 2 emmers klaar met chloorwater zodat stoelen en dergelijk te ontsmetten zijn.

Het voorstellen voorafgaand aan de wedstrijd en bedanken achteraf, slaan we over. 
Het wisselen van helft gebeurd met de klok mee. In Tiel wisselen we elk partje. Door met de klok mee te lopen, voorkomen we passeerbewegingen aan de smalle zijde van het bad.

Na afloop van de wedstrijd kan het uitspelende team (gasten) als eerste gebruik maken van de douche. Nadat het gehele team richting kleedkamer is vertrokken zal Vahalis zelf gebruik maken van de douches. Men mag met maximaal 4 personen tegelijkertijd gebruik maken van de douches.
Daarnaast zijn er naast de WC’s bij de kleedkamers 2 individuele douches beschikbaar.

Registratie
De registratie van de waterpoloërs is middels de sportlink-app gebeurd.
Mocht dat niet gelukt zijn, dan graag de registratieformulieren gebruiken op de balie bij de ingang.
Ook coaches moeten zich registreren middels de app of dit formulier.
Het formulier aub inleveren bij de jurytafel.

We hebben twee corona coördinatoren die helpen bij vragen en die toeziet op naleving van de regels. Deze zijn te herkennen aan de gele hesjes.

We hopen hiermee een lang sportief seizoen tegemoet te gaan.

Wedstrijdkalender

Momenteel zijn er geen geplande wedstrijden.

Lid worden

Lijkt het je leuk lid te worden van onze vereniging? Vul dan onderstaand formulier in, zodat we je snel kunnen uitnodigen voor een aantal proeftrainingen. Als je na de proeftrainingen nog steeds enthousiast bent, kun je lid worden van onze vereniging!

Schrijf je nu in voor 3 gratis proeflessen. Klik hier.

Contributie

Contributiebedragen 2019
WaterpoloPer jaarPer kwartaal
Jeugd t/m 11 jaar: € 192,00 € 48,00
Jeugd 12 t/m 18 jaar: € 222,00 € 55,50
Senioren: € 252,00 € 63,00
Junioren: € 117,00 € 29,00
 
Bijkomende kosten (deze wordt in het 1e kwartaal in rekening gebracht)
Startvergunning KNZB: € 34,90 
KNZB Bijdrage (incl. regiobijdrage): € 15,90 

Sponsoren