De zwem- en waterpolovereniging voor Tiel en omgeving.

Wedstrijdzwemmen

Zwemmen is gezond voor jong en oud, of het nu in wedstrijdverband is of gewoon om lekker baantjes te trekken. TZC Vahalis - ZwemkampBinnen onze zwemvereniging is er voor iedere zwemmer de mogelijkheid om deze gezonde en sportieve hobby te beoefenen. Behalve dat we ons uiterste best doen om zo goed mogelijk te presteren, is ook de gezelligheid een belangrijk aspect binnen onze sportvereniging. Kortom, iedereen die van zwemmen & gezelligheid houdt, kan bij TZC Vahalis Tiel terecht. 

Trainingsgroep A/B/C

De trainingsgroepen A/B/C zijn voor kinderen tot 12 jaar. In de trainingen zal je je zwemslag perfectioneren. De trainers zullen je helpen bij het leren van de zwemslagen en als je de zwemslagen beheerst zul je deze steeds beter uitvoeren. Daarnaast leer je in de trainingen om te starten en alle verschillende keerpunten die bij de zwemslagen horen. Over het algemeen worden er tijdens de trainingen vier zwemslagen gezwommen:

 • De vlinderslag; bij de vlinderslag worden gelijktijdig de armen naar voren gebracht, gevolgd door de dubbele beenslag (dolfijnslag). Dit is de op één na snelste zwemslag. Vaak vinden zwemmers dit de moeilijkste zwemslag omdat het behoorlijk zwaar is om dit lang vol te houden.
 • De schoolslag; de schoolslag is de eerste slag die in het Nederlandse zwemmen wordt geleerd. Bij deze slag worden de benen en armen apart van elkaar bewogen.TZC Vahalis - Zwemmen jeugd
 • De rugcrawl; de rugcrawl is de enige zwemslag die op de rug wordt uitgevoerd. De armen worden om en om (als molenwieken) over het water gehaald en wordt ondersteunt door een continue beenslag.
 • De borstcrawl; de borstcrawl, of ook wel “vrije slag” genoemd, is de snelste zwemslag. De armen worden om en om over het water gehaald, ondersteunt door een continue beenslag. Op deze slag wordt het snelst gezwommen omdat je bij deze slag de minste weerstand in het water ondervind.
   

Je kunt ervaring opdoen met wedstrijdzwemmen door mee te doen aan wedstrijden zoals de Swimkick en Miniorenwedstrijd. Je bent bij TZC Vahalis al welkom met zwemdiploma B.

Trainingsgroepen D/E

Traingsgroepen D/E zijn voor zwemmers die zich helemaal richten op wedstrijdzwemmen en daarvoor ook in aanmerking komen. Tijdens de training werk je aan het verbeteren van je techniek, conditie en snelheid. TZC Vahalis zwemt mee in verschillende zwemcompetities. Je kunt meedoen aan bijvoorbeeld competities en clubwedstrijden. Individueel krijg je de mogelijkheid om bepaalde limieten te behalen, waardoor je mag nemen aan Gelderse Kampioenschappen, of misschien zelfs Nationale Kampioenschappen. De wedstrijdgroep bestaat uit jongens en meisjes van ongeveer 9 tot 25 jaar, wat op zich een bijzondere samenstelling is. Er wordt gezamenlijk getraind. Deze groep traint tussen de 2 en 5 keer per week. 

Onderwater stroomlijnRecreanten

Wanneer je de “stress” van alledag wil kwijtraken of gewoon eens lekker actief bezig wil zijn, zonder dat er sprake is van verplichtingen, dan is het recreatief zwemmen bij onze zwemvereniging een uitkomst. Op eigen tempo baantjes trekken of gebruik maken van een programma onder begeleiding van een daartoe bevoegde trainer, het kan allemaal.

Masters

Masterzwemmen is voor de meeste mensen nog een onbekende tak van de zwemsport. Het is een onderdeel van het wedstrijdzwemmen en is bedoeld voor iedere 20-plusser die zich wil blijven meten met zijn leeftijdgenoten. Binnen onze zwemvereniging TZC Vahalis is momenteel een groeiende groep enthousiaste masterzwemmers actief, variërend in de leeftijd van 18 t/m 75 jaar. Als masterzwemmer heb je de mogelijkheid mee te doen aan verschillende wedstrijden, zoals de Mastertour en de Dutch Open.

Zowel bij de trainingsgroepen A/B/C als de trainingsgroepen D/E train je als zwemmer intensief. De trainers maken daarvoor gebruik van verschillende trainingsmethoden. Door middel van techniektraining werk je aan de diverse zwemslagen met bijbehorende starts en keerpunten, terwijl andere trainingen juist gericht zijn op het verbeteren van je conditie.

Alle trainingen van de zwemafdeling vinden plaats in Zwembad Waalslag in Tiel. 

Activiteitenkalender

Momenteel zijn er geen geplande activiteiten.

Trainingstijden

 MaandagDinsdagWoensdagDonderdagZaterdag
Trainingsgroep A B C 17:30 - 18:15 17:30 - 18:1507:30 -08:30
Trainingsgroep D E18:30 - 19:3018:15 - 19:0006:00 - 07:0018:15 - 19:1506:45 - 08:30
      
Recreanten 18:15 - 19:00 20:15 - 21:00 
Masters 18:15 - 19:00 20:15 - 21:00 

Al deze trainingen vinden plaats in zwembad Waalslag te Tiel. Klik hier voor meer info.

Wedstrijden zwemmen

Als de trainers van TZC Vahalis vinden dat je klaar bent om wedstrijden te zwemmen, krijg je de mogelijkheid om mee te doen aan wedstrijden. Je gaat dan samen met je teamgenoten naar een wedstrijd toe. Wedstrijden vinden meestal op zaterdag of zondag plaats in het zwembad in Tiel, of in een van de zwembaden van de omliggende zwemverenigingen hier in de omgeving. 

Bij TZC Vahalis wordt deelgenomen aan de volgende competities en wedstrijden:

 • Swimkick
 • Nationale Zwemcompetitie (NZC)
 • Sprint 
 • KNZB Circuits 
 • Gelderse kampioenschappen (GK) in de winter en de zomer = individueel
 • Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen (NJJK) = individueel
 • TZC Vahalis Clubkampioenschappen

De competities en wedstrijden die hierboven zijn beschreven worden niet allemaal door alle wedstrijdzwemmers gezwommen. Leeftijd en ervaring van een zwemmer bepalen het aantal competenties en wedstrijden waaraan deelgenomen mag worden. Hieronder worden een aantal verschillende competities en wedstrijden kort toegelicht :TZC Vahalis - Wedstrijdzwemmen Jeugd

SwimKick: 
De SwimKickwedstrijden zijn bedoeld voor de zwemmers die de wedstrijdzwemsport sinds kort beoefenen en nog niet alle technische onderdelen goed beheersen. Met betrekking tot diskwalificatie wordt coulance betracht. In de regel zijn dit zwemmers die korter dan 1 jaar op wedstrijdzwemmen zitten.

Miniorenwedstrijden:
De Miniorenwedstrijden richten zich op dezelfde leeftijd maar dan met de zwemmers die al enige ervaring hebben. Indien een zwemmer op enige afstand heeft deelgenomen aan de Miniorenwedstrijden dan is het niet de bedoeling dat ze nog starten op de SwimKick wedstrijden. Dit is een hele leuke competitie voor de iets gevorderde wedstrijdzwemmers tot 11/12 jaar, met een jaarlijks finaleweekend van de hele regio Oost.

Competitiewedstrijden:
Hieraan doet de gehele selectiegroep mee. Op regionaal niveau wordt er gestreden tegen andere clubs in een poule. Dit zijn in totaal 5 wedstrijden per jaar. Wij zwemmen mee in de Nationale Zwemcompetitie (NZC). Aan het begin van het seizoen staan de data van deze wedstrijden al vast. In principe mag je je hiervoor niet afmelden, behalve met opgaaf van een hele goede reden.

Kampioenschappen:
Gelderse kampioenschappen en nationale kampioenschappen zijn doelen waarvoor je kan trainen. Op deze wedstrijden strijd je tegen andere zwemmers voor het kampioenschap. Om hieraan mee te willen doen moet je eerst wel bepaalde limieten hebben gezwommen!

Verder zwemmen wij nog mee met sprintwedstrijden, clubkampioenschappen en lange afstandswedstrijden die door de zwemverenigingen bij ons in de omgeving worden georganiseerd.

Als je vaker aan wedstrijden mee gaat doen, zal je merken dat je jezelf steeds meer gaat verbeteren. Dit is het leukste aan het wedstrijdzwemmen. Je traint om jezelf te kunnen blijven verbeteren.

Wedstrijdkalender

Momenteel zijn er geen geplande wedstrijden.

Lid worden

TZC Vahalis Feest

Lijkt het je leuk lid te worden van onze vereniging? Vul dan onderstaand formulier in, zodat we je snel kunnen uitnodigen voor een aantal proeftrainingen. Als je na de proeftrainingen nog steeds enthousiast bent, kun je lid worden van onze vereniging!

Schrijf je nu in voor 3 gratis proeflessen. Klik hier.

Contributie

Contributie en bondsbijdragen 2024 voor Zwemmen 
GroepenAantal trainingenPer kwartaalPer jaar
Groep ABC1 of 2 trainingen per week€ 69,00€ 276,00
Groep ABC3 trainingen per week€ 73,00€ 292,00
Groep DE1 of 2 trainingen per week€ 75,00€ 300,00
Groep DE3 trainingen per week € 81,00€ 324,00
Groep DE4 of 5 trainingen per week€ 84,00€ 336,00
 
Masters / Recreanten1 training per week€ 36,60€ 146,40
Masters / Recreanten2 trainingen per week€ 59,40€ 237,60
 
Inschrijfgeld éénmalig € 15,00
 
Bijkomende kostenPer kwartaalPer jaar
KNZB kosten € 18,60*
KNZB regiotoeslag € 3,00*
Startvergunning jeugd t/m 11 jaar € 1,85*
Startvergunning zwemmen/waterpolo € 40,75*
*De KNZB kosten zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. Deze kunnen nog wijzigen.  

Sponsoren Wedstrijdzwemmen